فهرست مطالب

گردشگری و اوقات فراغت - پیاپی 11 (بهار و تابستان 1400)

نشریه گردشگری و اوقات فراغت
پیاپی 11 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امیر احسانی*، محسن طهماسبی صفحات 1-18

    امروزه به گردشگری به ‏عنوان یکی از مولفه ‏های توسعه نگریسته می شود. دولت‏ ها با سرمایه ‏گذاری و تدوین قوانین ‏و مقررات لازم، در تلاش ‏اند تسهیلات بهتری در گردشگری، به‏ عنوان مولد اقتصادی با ضریب تکاثر بالا، ارایه نمایند. در این بین، تاسیسات گردشگری و قوانین‏ و مقررات ناظر بر آن یکی از عناصر حیات‏ بخش و زیر‏ساختی صنعت گردشگری به ‏شمار می ‏رود. این پژوهش با هدف بررسی نظام ‏حقوقی ‏حاکم بر نظارت بر اماکن گردشگری (به‏ عنوان بستر این صنعت) ‏می‏ کوشد نقاط قوت ‏و ضعف این ‏گونه نظارت‏ ها را بر تاسیسات گردشگری تبیین نماید. پژوهش پیش ‏رو از نوع کاربردی است که با بهره‏ گیری از قوانین ‏و مقررات انجام شده و اطلاعات لازم به روش کتابخانه ‏ای گردآوری شده است. نتایج بیان می‏ دارد که از یک‏ سو وجود قوانین و مقررات افق‏ های نظارتی فعالیت اماکن و تاسیسات گردشگری را شفاف کرده است و از سوی دیگر، وجود نهادهای نظارتی متعدد موجب سرخوردگی سرمایه ‏گذاران و بهره‏ برداران در این حوزه شده است. وجود نهادهای متعدد و متناظر نظارتی باعث خواهد شد فعالان حوزه گردشگری، با هدف خلاصی از تنوع قوانین و مقررات دست‏ وپاگیر، از روش‏ های غیر‏اخلاقی و غیر‏قانونی برای پیشبرد فعالیت‏ های خود استفاده کنند.

    کلیدواژگان: گردشگری، اماکن گردشگری، نظارت، تنظیم گری، قوانین و مقررات
  • مهسا امینی کرج آباد*، مهدیه زحمتکش سردوراهی، محمد سیادتان صفحات 19-30

    یکی از عوامل اصلی رقابت‏ پذیری صنایع کیفیت خدمات است. گردشگری نیز صنعتی خدماتی است که کیفیت خدمات و وفاداری گردشگران از موضوعات مهم در برنامه ‏ریزی و بازاریابی آن به‏ شمار می‏رود. هدف از این پژوهش شناسایی و رتبه‏ بندی عوامل موثر بر ارتقای کیفیت خدمات گردشگری و نقش آن در وفاداری مشتریان هتل پرسپولیس شیراز است.پژوهش پیش ‏رو توصیفی پیمایشی است. 28 نفر از گردشگران هتل پرسپولیس شیراز غیرتصادفی انتخاب شده ‏اند و اطلاعات به ‏دست آمده از نقشه ذهنی آن‏ ها با روش پیمایشی استخراج شده است. سپس داده ‏ها و سناریوها با استفاده از فن نگاشت ‏شناختی فازی تحلیل و مدل پژوهش با بهره‏ گیری از تحلیل شبکه ‏های اجتماعی طراحی شده است.با توجه به یافته ‏های پژوهش، در ارتقای کیفیت خدمات گردشگری و نقش آن در وفاداری مشتریان هتل عوامل متعددی دخیل ‏اند که از میان آن‏ ها عوامل ایجاد اعتماد و اطمینان در مشتریان، تحویل به‏ موقع خدمات و به ‏کارگیری کارکنان مورداعتماد و علاقه ‏مند به‏ ترتیب بیشترین اهمیت را دارند، زیرا از مرکزیت بیشتری برخوردارند.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، گردشگری، وفاداری مشتریان، هتل
  • عباس جاویدیان* صفحات 31-42

    گردشگری مذهبی یکی از قدیمی ‏ترین و پررونق ‏ترین گردشگری ‏ها در جهان است که قدمت آن به تاریخ فرهنگ دینی می ‏رسد. کلان‏ شهر شیراز، با داشتن جاذبه‏ های گردشگری و بهره ‏مندی از اماکن و بقاع متبرکه، هنوز در جذب گردشگر فرهنگی موفقیت چندانی به‏ دست نیاورده است. رونق گردشگری مذهبی در این شهر به توسعه کارآفرینی منجر خواهد شد. ازاین‏ رو، هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش عوامل موثر بر گردشگری مذهبی در توسعه کارآفرینی شهر شیراز با رویکرد نگاشت ‏شناختی فازی و تحلیل شبکه ‏های اجتماعی است. این روش پژوهش آمیخته از لحاظ هدف کاربردی و از حیث جمع ‏آوری داده ‏ها توصیفی است. بدین منظور، پس از بیان موضوع و بررسی پیشینه پژوهش، نقش عوامل موثر بر گردشگری مذهبی در توسعه کارآفرینی شهر شیراز شناسایی شد، سپس پرسش ‏نامه ماتریسی در اختیار 120 نفر از گردشگران مذهبی قرار گرفت و داده ‏ها جمع ‏آوری شد. در ادامه، داده‏ های به‏ دست‏ آمده با نرم ‏افزار اف‏ سی مپر و یوسینت تجزیه و تحلیل شد. بنابر یافته‏ های پژوهش، از میان عوامل شناسایی‏ شده، عوامل اطلاع ‏رسانی درباره اماکن مذهبی و پیشینه آن‏ ها، رونق ‏بخشی به کسب‏ وکارهای گردشگری مختص زایران، و ایجاد امنیت از سایر عوامل‏ مرکزیت بیشتری دارند. در نهایت، سناریوهایی بر اساس این سه عامل نوشته شد و به ‏منظور ارتقای نقش گردشگری مذهبی در توسعه کارآفرینی شهر شیراز پیشنهادهایی ارایه شد.

    کلیدواژگان: گردشگری مذهبی، کارآفرینی، شهر شیراز، نگاشت شناختی فازی
  • جاسم حاصلی، زهرا نادعلی پور*، جعفر آهنگران صفحات 43-60

    مشتریان امروزه، به علت داشتن محدودیت ‏های زمانی، به دنبال خدمات ‏دهندگانی هستند که امکان جست‏ وجوی راحت و دسترسی آسان و در نهایت خرید را برایشان فراهم کنند. این موضوع نشان‏ دهنده نقش مهم راحتی خدمات است .از سوی دیگر، ایجاد و حفظ رابطه موثر و بلندمدت بین عرضه‏ کننده و مشتری اهمیت بسیاری دارد و تاکید سازمان ‏ها بر سرمایه‏ گذاری در زمینه بازاریابی رابطه ‏ای است. در این پژوهش ارتباط میان راحتی خدمات و سرمایه رابطه‏ ای و وفاداری در میان بازدیدکنندگان موزه ملی ایران بررسی شده است. تمامی بازدیدکنندگان از موزه ملی ایران که در بازه زمانی پژوهش از این موزه بازدید کرده ‏اند جامعه پژوهش را تشکیل می ‏دهند. حجم نمونه با فرمول تعیین حجم نمونه محدود کوکران 341 نفر تعیین شده و نمونه‏ گیری با روش نمونه ‏گیری در دسترس صورت گرفته است. داده‏ های پژوهش با مدل‏ یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم ‏افزار اسمارت پی‏ ال ‏اس3 و روش حداقل مربعات جزیی تجزیه و تحلیل شده است. نتایج آزمون فرضیات نشان می ‏دهد که راحتی کسب منافع و راحتی پس از کسب منافع در سرمایه‏ رابطه ‏ای ادراک ‏شده از سوی بازدیدکنندگان از موزه ملی ایران تاثیری مثبت می‏ گذارد. همچنین، سرمایه رابطه ‏ای ادراک ‏شده در وفاداری بازدیدکنندگان از موزه ملی ایران تاثیری مثبت دارد. با وجود این، نتایج نشان می ‏دهد که راحتی دسترسی قابلیت پیش ‏بینی سرمایه رابطه ‏ای ادراک‏ شده را ندارد. در پایان پیشنهادهایی مبتنی بر نتایج تحقیق و نیز پیشنهادهایی برای تحقیقات آتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: گردشگری، سرمایه رابطه ای ادراک شده، وفاداری، موزه ملی ایران
  • یزدان شیرمحمدی*، سمانه علمی صفحات 61-76
    امروزه مسافران در هنگام تصمیم‏ گیری برای سفر به مطالب آنلاینی که از سوی مصرف‏ کنندگان در قالب بررسی ‏ها و گروه ‏های خبری منتشر می ‏شود بسیار اعتماد می‏ کنند. هدف از این پژوهش بررسی تاثیرات رسانه ‏های آنلاین (بررسی ‏های مصرف‏ کنندگان، منابع شخصی، آگهی ‏های تبلیغاتی) بر تغییرات طرز تفکر جهانگردان از طریق مشارکت در اطلاعات و ترغیب ‏کنندگی است. رسانه ‏های آنلاین مجموعه ‏ای از برنامه‏ های مبتنی بر اینترنت ‏اند که با اتکا به بنیان ‏های فناورانه تحت وب، امکان ایجاد و تبادل محتوای تولیدشده از سوی کاربران را فراهم می ‏آورند. روش پژوهش توصیفی پیمایشی است و پژوهش از نظر هدف کاربردی به ‏شمار می‏ آید. جامعه آماری دربردارنده گردشگران اروپایی شهر تهران است که بر اساس روش نمونه‏ گیری در دسترس و با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر برای نمونه پژوهش انتخاب شده ‏اند. تحلیل ‏های آماری با روش معادلات ساختاری و با استفاده از نرم ‏افزار اس ‏پی‏ اس ‏ اس و آموس انجام ‏شده است. ارتباط علی بین متغیرها با روش مدل معادلات ساختاری تعیین شده و به ‏منظور آزمودن فرضیه‏ ها، سطوح معناداری p_value کوچک ‏تر از 05/0 درنظر گرفته شده است. نتایج پژوهش شامل شانزده فرضیه اصلی بوده که مورد بررسی قرار گرفته است و نشان می ‏دهد که رسانه ‏های آنلاین، قالب تصویر، کادربندی پیام‏ ها و تعاملات با گردشگران بر مشارکت در اطلاعات و ترغیب ‏کنندگی اثر مثبت و معناداری دارد. همچنین، مشارکت در اطلاعات از سوی گردشگران بر ترغیب ‏کنندگی، و ترغیب‏ کنندگی بر تغییر طرز تفکر اثرگذار است
    کلیدواژگان: رسانه‏، گردشگری، ترغیب ‏کنندگی، قصد خرید، اطلاعات
  • مهدی کروبی، الیکا حسنی*، زهرا کوچکی صفحات 77-89

    شیوع ویروس کرونا، بزرگ ترین چالش قرن بیست ویکم، صنایع گوناگون را با چالش های بی شماری روبه رو کرده است و گردشگری نیز از این قاعده مستثنا نیست. بسیاری معتقدند که این صنعت، به موجب این همه گیری، تحولاتی را در آینده ای نه چندان دور تجربه خواهد کرد. بنابراین در این پژوهش بر آن شدیم تا با مروری بر روند تحقیقات انجام گرفته در این زمینه شناخت بهتری از مسایل پیش آمده در شرایط همه گیری و تحولات آتی آن به دست آوریم. محققان، با تحلیل محتوای آشکار و پنهان مقالات منتشرشده از سوی پنج نشریه برتر گردشگری که از سپتامبر 2019 تا ژوییه 2021 نمایه شده اند، درصدد پاسخ گویی به سوالات پژوهش برآمده اند. با استفاده از روش نمونه گیری غیر احتمالی ملاک، 122 عنوان مقاله در بخش تحلیل محتوای آشکار و 40 عنوان مقاله در بخش تحلیل محتوای پنهان مطالعه شد. در بخش تحلیل محتوای آشکار، نرم افزارهای کمی اس پی اس اس و کیفی مکس کیو دی ای به کار گرفته شد و نتایج آن در قالب جداول و نمودارها ارایه شد. در بخش تحلیل محتوای پنهان، محققان پس از کدگذاری های اولیه و مقوله بندی آن ها با نرم افزار کیفی مکس کیو دی ای به دو واحد مفهومی پیامدهای ناشی از شیوع ویروس کرونا و راهکارهای احتمالی مقابله با آن دست یافتند و نتایج را در قالب نمودار ارایه نمودند.

    کلیدواژگان: گردشگری، کرونا، تحلیل محتوا، پیامد، راهکار
  • امیرحسین شایق*، عبدالحسین کرمپور صفحات 91-99

    با شناسایی ظرفیت‏ های گردشگری سلامت در مناطق روستایی می ‏توان زمینه ایجاد فضای کارآفرینی در این‏ گونه مناطق را فراهم آورد. به همین منظور، هدف از این پژوهش، شناسایی و رتبه ‏بندی عوامل مرتبط با توسعه کارآفرینی در نوآوری گردشگری سلامت روستایی در روستای قلات بوده است. پژوهش توصیفی پیمایشی است و با 36 نفر از گردشگران سلامت که به‏ صورت غیرتصادفی انتخاب شدند مصاحبه صورت گرفته است. داده‏ ها و سناریوها با روش نگاشت ‏شناختی فازی تحلیل و مدل پژوهش با استفاده از تحلیل شبکه ‏های اجتماعی طراحی شده‏ است. یافته ‏های پژوهش نشان می ‏دهد که عوامل متعددی در توسعه کارآفرینی در نوآوری گردشگری سلامت روستایی در روستای قلات دخیل‏ اند که عوامل برنامه ‏ریزی راهبردی و حمایت ارگان ‏ها و سازمان ‏های دولتی به ترتیب از مرکزیت بیشتری برخوردارند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که با برنامه ‏ریزی درست و منطقی و حمایت بخش خصوصی و دولتی در جهت ارتقای قابلیت روستا در زمینه گردشگری سلامت می ‏توان تعداد گردشگران را افزایش داد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، نوآوری، گردشگری سلامت، گردشگری روستایی، روستای قلات
  • جواد مصطفایی* صفحات 101-115

    امروزه مطبوعات نقش مهمی در عرصه های عمومی دارد و برای بسیاری از مردم کماکان نخستین منبع خبری است. هدف از این پژوهش، بررسی نحوه برجسته‏ سازی گردشگری ‏ورزشی توسط روزنامه ‏های سراسری پرشمارگان در بازه زمانی آبان 1385 تا آبان 1398 در ایران است. روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی است که از مسیر تحلیل ‏محتوا انجام شده است. جامعه ‏آماری پژوهش دربردارنده آرشیو دوازده روزنامه سراسری پرشمارگان است. نمونه ‏آماری مطالب مرتبط با گردشگری ‏ورزشی در روزنامه ‏های موردبررسی است که به صورت کل‏ شمار انتخاب شدند. برای جمع ‏آوری اطلاعات از چک‏لیست محقق‏ ساخته استفاده شد که روایی آن از سوی تعدادی از خبرگان تایید شد و پایایی آن با استفاده از آزمون اسکات 94 درصد به دست آمد. یافته‏ ها نشان می دهد که 240 مطلب مرتبط با گردشگری ‏ورزشی در روزنامه‏ های مورد بررسی منتشر شده که بیشترین آن در روزنامه دنیای ‏اقتصاد به چاپ رسیده ‏است. بیشترین توجه روزنامه ‏ها به موضوع در سال 1394 و در سطح ملی بوده‏ است و در 115 مورد، برای برجسته ‏سازی از تصویر بهره گرفته‏ شده است. بخش عمده ‏ای از مطالب با حجم کم در قالب خبر و گزارش ‏های خبری و با رویکرد رویدادگرا در صفحات داخلی روزنامه ‏ها چاپ شده ‏است. بنابراین روزنامه ‏های سراسری کشور عملکرد مطلوبی در برجسته ‏سازی گردشگری ‏ورزشی نداشته ‏اند. شایسته است روزنامه ‏ها، به عنوان رسانه‏ های جمعی مکتوب و تاثیرگذار، توجه بیشتری به این موضوع داشته باشند و با استفاده از مطالب خود، افکار عمومی را از اهمیت گردشگری‏ ورزشی و تاثیرات عمیق آن بر روی ساختار اقتصادی و فرهنگی و سیاسی کشور آگاه سازند

    کلیدواژگان: گردشگری ورزشی، تحلیل محتوا، روزنامه، برجسته سازی
  • مائده هاشمی * صفحات 117-127

    برخورداری تمامی اقشار به‌ویژه گروه‌‏های آسیب‌‏پذیر از امکانات گردشگری، امروزه یکی از موضوعات موردتوجه در جامعه علمی و صنعت گردشگری است. یکی از این گروه‏‌ها معلولان هستند که به علت مشکلات جسمی و حرکتی، برای سفر و گردشگری با دشواری‏‌های فراوانی مواجه‌اند و اغلب تجارب خوشایندی از سفر به‌دست نمی‌آورند. بدیهی است برخی از این مشکلات و موانع به‌صورت ملموس و در قالب کمبود امکانات و تسهیلات فیزیکی و برخی دیگر به‌صورت ذهنی و ادراکی که ریشه در موضوعات روان‌‏شناختی و تعاملی دارد بروز می‏‌کند و ممکن است در بلندمدت به ناامیدی و کاهش رغبت این گروه به شرکت در فعالیت‏‌های گردشگری منجر شود. بنابراین ریشه این محدودیت‏‌ها، چه ذهنی و چه فیزیکی، مستلزم توجه و رسیدگی مسیولان است. به علت چنین ضرورت و اهمیتی، مقاله حاضر با رویکردی توصیفی قصد دارد با توجه به نظریه درماندگی آموخته‌شده سلیگمن و مروری بر تحقیقات پیشین، به تبیین محدودیت‏‌ها و موانع سفر در ارتباط با تمایل معلولان به شرکت در فعالیت‏‌های گردشگری بپردازد.

    کلیدواژگان: محدودیت های ادراک شده گردشگری، معلولان، نظریه درماندگی آموخته شده سلیگمن
  • فضل الله اسمعیلی *، مهدی خداداد، اعظم مرادی صفحات 129-139

    با توجه به ماهیت پدیده گردشگری خانه‌‏های دوم، بروز تغییرات اقتصادی ناشی از گسترش آن در نواحی روستایی اجتناب‌ناپذیر است. گسترش این پدیده تاثیرات مطلوب و نامطلوبی بر جای خواهد گذاشت. ازاین‌رو ضروری است آثار و پیامدهایی که در روستاها بر جای می‏‌گذارد بررسی شود تا زمینه سامان‌دهی آن فراهم آید. روستای توشن گرگان از روستاهایی است که در سال‏‌های اخیر ساخت و گسترش خانه‌‏های دوم روستایی در آن به‌‏شدت افزایش یافته است، به‌‏طوری‏‌که در بافت اقتصادی روستا تاثیر گذاشته است. هدف اصلی از این پژوهش بررسی دیدگاه ساکنان روستای توشن درباره آثار و پیامد‏های توسعه گردشگری خانه‌‏های دوم بر اقتصاد آن منطقه بوده است. بدین منظور، تعداد 174خانوار با شیوه نمونه‏‌گیری خوشه‌‏ای انتخاب و پرسش‌نامه بین آنان توزیع شد. نتایج تحلیل داده‏‌ها و تحقیق میدانی حکایت از آن دارد که توسعه گردشگری خانه‏‌های دوم در روستای توشن آثار اقتصادی فراوانی داشته است که تاثیرات منفی آن بیشتر از تاثیرات مثبتش بوده است.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، خانه‏ های دوم، تاثیرات اقتصادی، روستای توشن، شهرستان گرگان
  • تکتم خوشبین *، علیرضا بیدخوری صفحات 141-154

    گردشگری صنعتی است که توسعه اقتصادی و ‏درعین‌‏حال توسعه پایدار را به دنبال دارد. گونه‌‏های مختلفی از گردشگری وجود دارد و برنامه‌‏ریزان می‏‌توانند با شناخت علایق و سلایق گوناگون، زیرساخت‌‏های مادی و معنوی را برای آن‌‏ها فراهم کنند. در این پژوهش، با مدنظر قراردادن دو گونه از گردشگری یعنی گردشگری پزشکی و گردشگری مذهبی، سناریوهایی در این دو حوزه گردشگری تدوین شده است. هدف از تحقیق حاضر آینده‌‏پژوهی در گردشگری پزشکی شهر مشهد به‌‏منظور دستیابی به درکی بهتر از شرایط آینده گردشگری پزشکی مشهد است که با روش کمی (پیمایش) و رویکرد سناریونویسی شوارتز انجام شده است. با تحلیل داده‌‏‏ها و بر اساس ماتریس بحرانی، دو پیشران خدمات گردشگری پزشکی بهینه و رضایتمندی گردشگر از خدمات پزشکی انتخاب شده و سناریوهای چهارگانه طلایی (قاصدک)، فاجعه (خرزهره)، میانه1 (دلهره) و میانه 2 (هراس) بر اساس منطق سناریونویسی تدوین شده است. سناریوی مطلوب در این پژوهش سناریوی طلایی (قاصدک) درنظر گرفته شده است که در آن با دو پیشران افزایش خدمات گردشگری بهینه و افزایش رضایت گردشگران پزشکی مواجه‌‏ایم. بر اساس نتایج تحقیق، راه رسیدن به این سناریوی مطلوب تلاقی افزایش خدمات گردشگری پزشکی مذهبی با افزایش رضایتمندی گردشگران پزشکی مذهبی است.

    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، گردشگری مذهبی، سناریو نویسی، کلان شهر مشهد
  • منوچهر جهانیان *، مریم مهدی زاده اردکانی صفحات 155-172

    لزوم ایجاد امکانات پذیرش گردشگران و فراهم‌آوردن تسهیلات متناسب با انتظارات آن‏‌ها و بر اساس معیارهای گردشگری پایدار از موضوعاتی است که در گردشگری ضرورتا مورد توجه قرار می‌‏گیرد. یکی از چالش‏‌های دست‏‌اندرکاران مراکز اقامتی جلب رضایت گردشگران است، به‌نحوی که زمینه بازگشت دوباره گردشگر، تبلیغات دهان‌به‌دهان و تداوم کار خود را فراهم آورند. در این پژوهش عوامل موثر بر افزایش رضایت گردشگران از اقامتگاه‌‏های بوم‌‏گردی شهرستان دماوند بررسی شده است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی پیمایشی است و با روش همبستگی و رگرسیون چندمتغیره صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش دربردارنده چهارصد گردشگری است که در بهار و تابستان 1399 تجربه اقامت در اقامتگاه‌‏های بوم‌گردی شهرستان دماوند را داشته‌‏اند. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران و به‌صورت غیرتصادفی دردسترس، 196 نفر برآورد شده است. ابزار گردآوری داده‌‏ها و سنجش متغیر‏ها پرسش‏‌نامه بوده که میزان اعتبار روایی آن از سوی ده نفر از استادان حوزه گردشگری و متخصصان نرم‌‏افزار تجزیه و تحلیل آماری تایید شده است. میزان پایایی پرسش‌‏نامه با بهره‌‏گیری از آزمون کرونباخ با رقم 86/0 در سطح بالایی تایید شده و داده‌ها با بهره‏‌گیری از نرم‌‏افزار اس پی اس اس تجزیه و تحلیل‏ شده است. بنابر نتایج پژوهش، بین متغیرهای موقعیت و دسترسی اقامتگاه با افزایش رضایت گردشگران رابطه معنادار وجود ندارد، درحالی‌که رابطه بین متغیرهای ارایه خدمات با کیفیت بالا و عملکرد کارکنان با افزایش رضایت گردشگران معنادار است. گردشگران مطالعه‌شده از موقعیت و دسترسی اقامتگاه‏‌های مدنظر راضی و از متغیرهای کیفیت بالای خدمات و عملکرد کارکنان ناراضی بوده‌‏اند. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون بیانگر تاثیر نسبی موقعیت و دسترسی اقامتگاه، کیفیت خدمات و عملکرد کارکنان اقامتگاه بوم‌‏گردی در افزایش میزان رضایتمندی گردشگران است و در این میان، کیفیت خدمات تاثیر نسبتا بیشتری در افزایش رضایت گردشگران دارد.

    کلیدواژگان: اقامتگاه بوم گردی، گردشگری، گردشگری روستایی، رضایت گردشگر
|
  • Amir Ehsani*, Mohsen Tahmasebi Pages 1-18

    Today's world considers tourism as one of the components of development; Governments are trying to provide better facilities for tourism as economic generator with a high multiplication factor by investing and developing the necessary laws and regulations. Meanwhile, tourism facilities and the laws and regulations governing it are one of the life-giving and infrastructural elements of the tourism industry. This study aimed to scrutiny  the legal system governing the supervision of tourism places (as the foundation of this industry) and tries to explain the strengths and weaknesses of such monitoring of tourism facilities. This research has been developed in an applied research and uses the data that has been collected by library method and has been carried at using rules and regulations. The results show, on the one hand, the existence of rules and regulations has clarified Monitoring horizons of  the activities of  tourism places and facilities, and on the other hand, the existence of numerous regulatory bodies has caused frustration among investors and beneficiaries in the field of tourism, as well as the existence of numerous and corresponding regulatory bodies will lead tourism activists to use immoral and illegal methods with the aim of  getting rid of diversity of cumbersome laws and regulation.

    Keywords: Tourism, Tourist Places, Supervision, Regulation, Rules, Regulations
  • Mahsa Amini Karajabad*, Mahdieh Zahmatkesh Sardorahi, Mohammad Siadtan Pages 19-30

    One of the main factors of industry competitiveness is quality of services. Tourism is also an industrial service in which, the quality of services and loyalty of tourists are important issues in the field of tourism planning and marketing. Therefore, the purpose of this study is to identify and rank the factors affecting the quality of tourism services and its role in customer loyalty of Persepolis Hotel in Shiraz. The method of this research is descriptive survey. 28 non-randomly tourists of Persepolis Hotel in Shiraz have been selected and the information from their mental record has been extracted by survey method. Then, data and scenarios are analyzed using fuzzy cognitive mapping technique and the research model is designed by using social media analysis. According to the findings of this research, in order to improve the quality of tourism services and its role in hotel customer loyalty, several factors are involved. Among them, factors of creating trust and confidence in customers, timely delivery of services and employing trusted and interested staff are the most important, because they command more centrality

    Keywords: Service Quality, Tourism, customer loyalty, Hotel
  • Abbas Javidian* Pages 31-42

    Religious tourism is one of the oldest and most thriving tourism in the world, its dating back to the history of religious culture. Despite having tourist attractions and benefiting from holy places and shrines, Shiraz metropolis has not yet been able to achieve much success in attracting cultural tourists. Religious tourism in this city, can lead it to the development of entrepreneurship. Therefore, the purpose of this study is to investigate the role of factors affecting religious tourism in entrepreneurship development in Shiraz with fuzzy cognitive mapping and social network analysis. This mixed research method is applied in terms of purpose and from the point of data collection is descriptive. For this purpose, after stating the subject and reviewing the research background, the factors affecting religious tourism in entrepreneurship development in Shiraz were identified and then a matrix questionnaire was provided to 120 religious tourists and then data were collected. Then the obtained data were analyzed by FCMapper and Ucinet software. According to the Findings, among the identified factors, informing factors about religious sites and their background, the development and prosperity of tourism businesses for pilgrims, and creating security are more central than other factors. Finally, some scenarios were written based on these three factors and some suggestions were made to promote the role of religious tourism in entrepreneurship development in Shiraz

    Keywords: religious tourism, Entrepreneurship, Shiraz, Fuzzy cognitive mapping
  • Jasem Haseli, Zahra Nadalipour *, Jafar Ahangaran Pages 43-60

    Today, due to time constraints, customers are looking for service providers that provide them with convenient search and easy access and shopping. This indicates an important role in the convenience of services. On the other hand, creating and maintaining an effective and long-term relationship between supplier and customer is very important and the emphasis of organizations on marketing investment is relational marketing. This study examined the relationship between service convenience, relational capital, and loyalty with the case of visitors of the National Museum of Iran. All visitors to the National Museum of Iran who have visited the museum during the research period constitute the present research population. Sample size was determined using Cronbach's sample size formula of 341 individuals and sampling was done by available sampling method. In this study, the analysis was performed using structural equation modeling using Smart PLS 3 software and partial least squares method. The results show that the benefit convenience and post-benefit convenience have a positive effect on the perceived relationship capital by visitors to national museum of Iran. Also, perceived relationship capital has a positive effect on the loyalty of visitors to Iran's national museums. Finally, suggestions based on the results of the research as well as suggestions for future research are provided

    Keywords: Tourism, perceived relationship capital, Loyalty, National Museum of Iran
  • Yazdan Shirmohammadi *, Samaneh Elmi Pages 61-76
    Today, travelers have a lot of confidence in what consumers published online in the form of reviews and newsgroups about travel. The purpose of this study is to investigate "the effects of online media (consumer surveys, personal resources, advertisements) on changes in tourists’ thinking through information sharing and persuasion. Online media is a set of Internet-based applications that rely on the technological foundations of the Web and enable users to create and share content. The research method is descriptive-survey and applied in terms of purpose. The statistical population of the study includes European tourists in Tehran who were selected based on the available sampling method and using Cochran's formula, 384 people have been chosen as the sample size of the study. Statistical analysis was performed using structural equation method using SPSS and AMOS software programs. To determine the causal relationship between the variables, using the structural equation model method and significant levels, in order to test the hypotheses, P-value less than 0.05 was considered. The results of this study included 16 main hypotheses that have been examined. The results show that online media, image format, message framing and the effect of  interactions with tourists have a positive and significant effect on information sharing and persuasion. Also, sharing the  information by tourists affects persuasion, and persuasion affects and changes the thinking.
    Keywords: Media, Tourism, persuasion, shopping intent, Information
  • Mahdi Karoubi, Elika Hasani *, Zahra Kuchaki Pages 77-89

    The spread of the corona virus, as the greatest challenge of the 21st century, has faced many challenges in various industries, and tourism is no exception to that. Many believe that this industry, according to this pandemic, will experience changes in immediate future. Therefore, in this study, we decided to review the research process in this field to achieve a better understanding of the issues that occurred during the pandemic and its future developments. In this regard, researchers analysed the overt and covert content of articles published by the top five tourism magazines indexed from September 2019 to July 2021, to answer the research questions. Using the non-probability sampling method, 122 articles were studied in the explicit content analysis section and 40 articles in covert content analysis section. In the explicit analysis section, quantitative SPSS and qualitative Max QDA software has been used and the results were presented in the form of tables and diagrams. Also, in the covert content analysis section, after initial coding and categorizing them by Max QDA qualitative software, the researchers achieved two conceptual units of consequences of the coronavirus pandemic and possible solutions to deal with it and they presented the results in the form of diagrams.

    Keywords: Tourism, corona, content analysis, Consequences, Solutions
  • AmirHossein Shayegh*, Abdolhosein karampour Pages 91-99

    By identifying the capacities of health tourism in rural areas, it is possible to create an entrepreneurial atmosphere in these areas. Therefore, the purpose of this study was identifying and ranking the factors related to entrepreneurship development in rural health tourism innovation in Qalat village. This research is Descriptive survey and interviews were conducted with 36 tourists of health tourism who were non-coincidental selected. Data and scenarios were analyzed by using fuzzy cognitive mapp and the research model is designed using social network analysis. The findings show that several factors are involved in development of entrepreneurship in the rural health tourism innovation in Qalat village, where the strategic planning factors and the support of government agencies and organizations are more central, respectively. The results indicate that the number of tourists can be increased with proper and rational planning and support of private and public sectors in order to enhance the potential of the village in the field of health tourism.

    Keywords: Entrepreneurship, Innovation, Health tourism, Rural tourism, Qalat Village
  • Javad Mostafae* Pages 101-115

    Nowadays the press has played an important role in the public sphere and for many people, it is still the first source of news. The aim of this research was to investigate the way of agenda‏‏ ‏ setting sport tourism by numerous newspapers during the period of November 2006 to November 2019 in Iran. The research method was descriptive-analytical that has been done through content analysis. The statistical population of the study includes the archives of 12 numerous journals and statistical sample is content related to Sport tourism in the surveyed newspapers and they were selected as a census. For data collection a researcher-made checklist was used that validity was confirmed by experts and its reliability was obtained 94% using the Scott test. Results show that 240 contents related to sport tourism have been published in the surveyed newspapers that most of it has been published in World of Economic newspaper. Most of the newspapers’ attention to the subject was in 2015 and also at the national level and in 115 of cases the image has been used for agenda‏ setting. A large part of the content was published in low volume in the form of news and news reports, and with an event-oriented approach in the internal pages of newspapers. Therefore, national newspapers in the country have not performed well in agenda‏‏ setting sport tourism. It is worthy that newspapers, as written and influential mass media, pay more attention to this issue and with their contents inform the public about the importance of sport tourism and its profound impacts on economic, cultural and political structure of country

    Keywords: Sport tourism, content analysis, Newspaper, Agend‏‏a‏ setting
  • Maedeh Hashemi * Pages 117-127

    Nowadays, the availability of tourism facilities for all classes, especially vulnerable groups, is one of the noted topics in scientific community and tourism industry. One of these groups is disabled individuals who, due to the physical and mobility problems, face many challenges in travel and tourism and often do not able to gain pleasant travel experiences. Obviously, some of these problems and obstacles are tangible and in the form of lack of physical capacities and others are mentally and perceptually which are rooted in psychological and interactive issues, and during the time it may lead to disappointment and reduction of this group’s desire to participate in tourism activities. Therefore, the root of these limitations, whether physically or mentally, requires attention and consideration by the authorities. Due to this necessity and importance, the present article with a descriptive approach based on Seligman's theory of Learned Helplessness and the review of previous researches, intends to explain the limitations and barriers of travel in relation to the desire of disabled people to participate in tourism activities

    Keywords: Perceived Limitations of Tourism, the Disabled, Seligman's Theory of Learned Helplessness
  • Fazlullah Ismaili *, Mehdi Khodadad, Azam Moradi Pages 129-139

    Considering the nature of the tourism phenomenon of second homes, economic changes due to its expansion in rural areas are inevitable. The spread of this phenomenon can have both favorable and unfavorable effects. Therefore, it is necessary to investigate its effects and consequences on the villages to provide the ground for its organization. Toshan village in Gorgan is one of these villages where the construction and expansion of second rural houses have dramatically increased in recent years. Also, it has affected the economic aspect of the village. Thus, the main purpose of this study is to investigate the viewpoints of Toshan village residents about the effects and consequences of the development of second home tourism on the economy of this area. For this purpose, 174 households were selected using a cluster sampling method, and a questionnaire was distributed among them. The results of data analysis and field research indicate that the development of second home tourism in Toshan village has had many economic effects. The adverse effects have been more than the positive effects.

    Keywords: Rural tourism, second houses, economic effects, Tushan village, Gorgan city
  • Taktom Khoshbin *, Alireza Bidkhori Pages 141-154

    Tourism is an industry that can lead to economic development and at the same time sustainable development. There are different types of tourism and planners can provide them with material and spiritual infrastructure for different types of tourism by recognizing the interests and tastes. This study tries to formulate scenarios in these two areas of tourism by considering two types of tourism, namely medical tourism and religious tourism. In this regard, the present study was conducted with the aim of future research in medical tourism in Mashhad to achieve a better understanding of the future conditions of medical tourism in Mashhad and using a quantitative method (survey) and Schwartz scenario writing approach. By analyzing the data and based on the critical matrix, the two drivers of "Optimal Medical Tourism Services and Tourist Satisfaction with Medical Services" were selected and four research scenarios - Golden Scenario, Disaster Scenario, middle Scenario 1 (Anxiety), and middle Scenario 2 (Panic) are based on the logic of scenario writing. The favorable scenario in this research is considered the golden scenario (dandelion) in which we encounter two motivations: increasing optimal tourism services and also increasing the satisfaction of medical tourists. Finally, based on the results of this study, it should be said that the optimal scenario is the golden scenario, and the way to achieve it is the intersection of increasing religious medical tourism services with increasing the satisfaction of religious medical tourists.

    Keywords: Medical tourism, Religious tourism, Scenario writing, Mashhad metropolis
  • Manouchehr Jahanian *, Maryam Mehdizadeh Ardakani Pages 155-172

    One of the important issues in tourism that should be considered is the necessity of creating equipment for receiving tourists and providing facilities proportionate to their expectations and based on the sustainable tourism criteria. Gaining the tourists’ satisfaction is one of the challenges that the employees of the residence centers are dealing with since it can encourage the tourists to return to that residence again, help word-of-mouth advertising, and help them continue their business. This research has investigated the factors affecting the increase of tourists’ satisfaction with the Eco- lodges of Damavand. The present study is applied in terms of purpose and descriptive survey method and done by correlational and multivariate regression methods. The statistical population of the research included the tourists who stayed in eco-lodges in Damavand city in spring and summer 2020 (N=400). The sample size was calculated to be 196 based on the Cochran formula, and they were selected through random convenience sampling. Data collection and the variable assessment tool was a questionnaire, the validity of which was approved by 10 Professors in the field of tourism and the statistical analysis software specialists. The reliability of the questionnaire was approved to be high and equaled 0.86 using Cronbach's tests. The data were analyzed by SPSS software. The results revealed that the variables of location and accessibility of the eco-lodge had no significant relationship with tourists’ satisfaction. The variable of rendering high-quality services and the performance of the employees had a significant relationship with the satisfaction of the tourists. The studied tourists were satisfied with the location and accessibility of the investigated eco-lodges. They were dissatisfied with the variables of high-quality services and the performance of the employees and staff. The regression analysis results indicated that the location and accessibility of the eco-lodge, the quality of services, and the performance of the staff of the Eco-lodge had a significant impact on enhancing the satisfaction of the tourists. Among them, the quality of services had a relatively greater impact on increasing tourist satisfaction

    Keywords: Eco-lodge, Tourism, Rural Tourism, Tourist Satisfaction